Άρθρα
Οι κολπίτιδες είναι πολύ συχνές στα μικρά κορίτσια και αποτελούν το 90% των γυναικολογικών προβλημάτων στα παιδιά. Συνήθως, εμφανίζονται ως φλεγμονή των έξω γεννητικών οργάνων (του αιδοίου και του κόλπου). Επομένως, δεν πρόκειται μόνο για κολπίτιδα, αλλά για αιδιοκολπίτιδα (αιδοιίτιδα και κολπίτιδα μαζί). Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός το αιδοίο και ο κόλπος του κοριτσιού είναι ευαίσθητα αφού δεν υπάρχουν ακόμα οιστρογόνα, και αφετέρου γιατί λόγω του μικρού μεγέθους του σώματος των παιδιών, ο κόλπος είναι πολύ κοντά στο αιδοίο.
Έτσι, η μη τήρηση των ενδεδειγμένων κανόνων υγιεινής - όπως ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω, η μη επαφή τους με την τουαλέτα, η επαφή των γεννητικών οργάνων με καθαρά χέρια, κ.ά. - αλλά και η χρήση της πάνας που συγκρατεί και μεταφέρει μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο, το παιχνίδι στην άμμο, ο ιδρώτας, η αυξημένη θερμοκρασία, τυχόν ξένα σώματα (βαμβάκι, χαρτί) που μπορεί να εισχωρήσουν στον κόλπο και να προκαλέσουν φλεγμονή, είναι παράγοντες που συμμετέχουν σημαντικά στην παθογένεια της αιδοιοκολπίτιδας.
Στην παιδική ηλικία η λοίμωξη συνήθως είναι πρωτοπαθής στο αιδοίο, με δευτεροπαθή εντόπιση στον κόλπο. Πολύ σπάνια θα εμφανισθεί φλεγμονή στις σάλπιγγες.
Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 10 ετών, το 90% των κοριτσιών θα εμφανίσει, έστω για μια φορά, αιδοιοκολπίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της αιδιοκολπίτιδας περιλαμβάνουν:
ü Ερεθισμένη γεννητική περιοχή
ü Αυξημένα κολπικά υγρά
(λευκά εάν πρόκειται για μυκητίαση και πράσινα-γκρίζα εάν πρόκειται για βακτηριακή μόλυνση)
- Κακοσμία του κόλπου
- Φαγούρα
- Πόνο κατά την ούρηση
- Σύμμυση (συνένωση) των μικρών χειλέων του αιδοίου (πιο σπάνια)
Οι αιδοιοκολπίτιδες που εμφανίζονται σε νεαρά κορίτσια και μένουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες, μπορεί να αποτελέσουν βασική αιτία υπογονιμότητας κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Τα μικρόβια μπορεί να μετακινηθούν προς τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν απόφραξη τους και κατά συνέπεια υπογονιμότητα ή ακόμα και στειρότητα. Η αντιμετώπιση της αιδοιοκολπίτιδας στην παιδική ηλικία εξαρτάται από το εάν είναι ήπια ή σοβαρή. Οι απλές κολπίτιδες συνήθως αντιμετωπίζονται με συχνές πλύσεις και τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αντίθετα, η αντιμετώπιση της σοβαρής αιδιοκολπίτιδας γίνεται με αντιβίωση, αφού πρώτα έχει γίνει καλλιέργεια των κολπικών υγρών, ώστε να βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο.
Η έγκαιρη θεραπεία της αιδιοκολπίτιδας αποτρέπει τον κίνδυνο επιπλοκών και προστατεύει τη μελλοντική αναπαραγωγική υγεία του κοριτσιού. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι γονείς, όχι μόνο να γνωρίζουν τα συμπτώματα της αιδιοκολπίτιδας ώστε να επισκεφθούν άμεσα με το κοριτσάκι τους τον ιατρό, αλλά και να είναι ενήμεροι για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για την μη εμφάνισή της, όπως η τήρηση των ενδεδειγμένων κανόνων υγιεινής και η χρήση πιστοποιημένων, φιλικών προς το ευαίσθητο κοριτσίστικο δέρμα (μη ερεθιστικών) ουσιών καθαρισμού και περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής.
Συμβουλές φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής
Η ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας αποτελεί ένα μικρόκοσμο, ο οποίος επηρεάζει σημαντικά, όχι μόνο τη σωματική της υγεία (από πλευράς υγιεινής), αλλά και την ψυχολογία της, τη διάθεσή της, την κοινωνικότητά της και την εν γένει ποιότητα ζωής της.
Ο σωστός καθαρισμός και η περιποίηση της αιδοιοκολπικής περιοχής πρέπει να γίνεται προσεκτικά, με προϊόντα κατάλληλης σύνθεσης ώστε όχι μόνο να μην διαταραχθεί, αλλά επιπλέον να προφυλαχθεί η τοπική φυσιολογική χλωρίδα και επιδερμίδα, και να ισχυροποιηθεί η άμυνα της ευαίσθητης περιοχής, προστατεύοντας αποτελεσματικά το αιδοίο και τον κόλπο από τυχόν ερεθισμούς, μικρόβια και μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κλπ).
Πώς πρέπει να καθαρίζω την ευαίσθητη περιοχή;
Η φροντίδα και ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται καθημερινά, με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω προς αποφυγή μολύνσεων, αλλά χωρίς υπερβολές (δύο φορές την ημέρα είναι αρκετό), ώστε να μην οδηγηθούμε στο άλλο άκρο και καταστρέψουμε τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Προτιμήστε το όρθιο μπάνιο ή ντους και μην ... μουλιάζετε μέσα στην μπανιέρα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μεταφοράς τυχόν μικροβίων στον κόλπο. Μετά το μπάνιο ή ντους, πρέπει να σκουπίζετε καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, και να βεβαιώνεστε ότι έχει απομακρυνθεί η υγρασία, ώστε να μην ευνοηθεί η ανάπτυξη μικροβίων.
Ποια προϊόντα να επιλέξω να χρησιμοποιώ και γιατί;
Να χρησιμοποιείτε προϊόντα που σέβονται το μικροπεριβάλλον της ευαίσθητης περιοχής και της επιδερμίδας σας. Καλό είναι να επιλέγετε λοσιόν καθαρισμού υποαλλεργικές, που να μην έχουν ερεθιστικούς σάπωνες, parabens και χρωστικές, να έχουν κατάλληλο pΗ και να είναι δερματολογικά και γυναικολογικά ελεγμένες. Για αυτό το λόγο, τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα σώματος είναι καλό να αποφεύγονται.
Ιδανικά, η λοσιόν καθαρισμού θα πρέπει επιπλέον να περιποιείται το δέρμα της ευαίσθητης περιοχής. Έτσι, θα σας εξασφαλίσει ταυτόχρονα υγιεινή, προστασία και ευεξία. Ειδικότερα, ο καθαρισμός πρέπει να είναι αποτελεσματικός αλλά ταυτόχρονα και απαλός, γιατί η περιοχή είναι ευαίσθητη και δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Χάρη στα συστατικά της, η λοσιόν θα πρέπει να ενυδατώνει σε βάθος, να τονώνει, να αναπλάθει και να προστατεύει την περιοχή, καταπραΰνοντας άμεσα από τυχόν δυσάρεστα συμπτώματα φαγούρας, καψίματος, πρηξίματος, κοκκινίλας, κ.ά. Προτιμήστε μία λοσιόν με φυσικά συστατικά, που να έχει μαλακτικές, ήπια αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Καθημερινές συμβουλές φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής:
- Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θυμηθείτε να κάθεστε σε καθαρή και στεγνή πετσέτα θαλάσσης και να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με την άμμο, την ψάθα ή την ξαπλώστρα, που αποτελούν πηγές μικροβίων.
- Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώσει επάνω σας. Σκουπιστείτε και φορέστε ένα στεγνό.
- Μετά τη γυμναστική, κάνετε ντους και αλλάξτε εσώρουχο, φορώντας ένα στεγνό.
- Απαγορεύονται τα νάιλον εσώρουχα. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και δεν σας ζεσταίνουν. Θυμηθείτε ότι η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης, μην φοράτε πολύ στενά εσώρουχα, που ίσως ερεθίσουν, λόγω τριβής, το δέρμα τοπικά.
- Προτιμήστε να φοράτε μη συνθετικά ρούχα, άνετα, που να βοηθούν τον σωστό αερισμό του δέρματος.
- Κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλάζετε τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας το αργότερο κάθε τρεις ώρες, και καθαρίζετε συχνά με χλιαρό νερό τυχόν υπολείμματα.
- Μην φοράτε σερβιέτα εκτός περιόδου.
Η φροντίδα της γυναικείας υγιεινής είναι τρόπος ζωής
Η Λέκτορας της Α΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Καλλιόπη Παππά. εξηγεί τη σημασία και τους σωστούς τρόπους φροντίδας της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής.
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για τις γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες βιώνουν εξαντλητικούς ρυθμούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητάς τους. Μέσα σε αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς, είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να γνωρίζει ποιοι τρόποι φροντίδας προσφέρουν την καλύτερη προστασία για την ευαίσθητη περιοχή της.
Η σωστή ατομική υγιεινή σημαίνει διατήρηση της υγείας της περιγεννητικής περιοχής και της ιδιαίτερης φυσιολογίας της. Ωστόσο, η χρήση των κοινών σαπουνιών μπορεί να μεταβάλει τη φυσική άμυνα της ευαίσθητης περιοχής και να την καταστήσει πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις. Ειδικότερα σε γυναίκες που υποφέρουν από μυκητιάσεις ή άλλες κολπίτιδες και παρουσιάζουν ευαισθησία και ερεθισμό, είναι πιο αναγκαία η χρήση ενός προϊόντος που θα ενεργήσει συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή του γυναικολόγου στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του πόνου, του κνησμού και της αίσθησης του καύσου.
Ο γυναικείος κόλπος αυτοκαθαρίζεται και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία, εκτός αν το συστήσει ο γυναικολόγος μας. Ωστόσο μπορούμε να πλένουμε την περιοχή με τρεχούμενο χλιαρό νερό από το ντους και να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα σαπουνιού -οπωσδήποτε υποαλλεργικού, για να αποφεύγουμε τους ερεθισμούς που προκαλούνται από αρωματικές ή και άλλες χημικές ουσίες- για να καθαρίσουμε τα μικρά χείλη εξωτερικά. Σκουπίζουμε την περιοχή απαλά με μια πετσέτα και μένουμε λίγα λεπτά χωρίς εσώρουχο για να στεγνώσει εντελώς (προτιμάμε τα βαμβακερά εσώρουχα).
Αλλά και μετά τη σεξουαλική επαφή καθώς και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, πρέπει σχολαστικά να προσέχουμε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, γι' αυτό καλό είναι να πλενόμαστε με υποαλλεργικό καταπραϋντικό σαπούνι. Ειδικότερα, υγρά καθαρισμού της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής που περιέχουν Άρκτειο είναι ιδανικά για την καθημερινή περιποίηση. Το Άρκτειο ή κολλητσίδα (Arctium lappa) είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που έχει αντισηπτικές ιδιότητες και καταπραϋντική δράση και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική και έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής.
Το Αρκτειο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για το συνδυασμό των ενεργών του συστατικών και εκτός της αντιμικροβιακής του δράσης -που οφείλεται στις πολυακετυλίνες του φυτού-, προσφέρει επίσης μαλακτική, αντισηπτική και αντικνησμώδη δράση ανακουφίζοντας από τους ερεθισμούς. Αποτελεί ιδανική καθημερινή ασπίδα για τη φυσική άμυνα της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας, τόσο κατά την ενηλικίωση και την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της όσο και μετέπειτα στην προ- και μετα-εμμηνοπαυσιακή περίοδο.